Mortadela
Mortadela to wędlina o wyrazistym smaku, lekko słonawa. Dzięki aksamitnej strukturze z łatwością można ją pokroić na cienkie plastry, które następnie idealnie sprawdzą się na kanapkach.
Dzięki wędzeniu w naturalnym dymie z mieszanki drzew liściastych, wędlina odznacza się niepowtarzalnym aromatem. Specjalnie dobrana kompozycja przypraw oraz zastosowana klasyczna receptura, pozwoliły uzyskać wspaniały smak tradycyjnej mortadeli. Nasza mortadela jest kiełbasą homogenizowana, wędzoną, parzoną, wyrabianą z peklowanego mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny.
Składniki wyrobu:
Składniki: mięso – 62 % (wieprzowe - 51 %, wołowe – 11%), woda, skrobia ziemniaczana, sól ,glukoza, izolat białka sojowego, E-451; E-452 - stabilizatory, E-621 – wzmacniacz smaku, E-301, E-316 przeciwutleniacz, białko zwierzęce wieprzowe, E-407a - substancja zagęszczająca, sacharoza, aromaty, E-250 - substancja konserwująca. Produkt może zawierać alergeny mleko, seler, gluten, gorczycę.
Wartości odżywcze w 100g wyrobu:
Wartość energetyczna: 750 kJ/181 kcal. Tłusz: 14,0g. W tym kwasy tłuszczowwe nasycone: 6,1g. Węglowodany: 1,7g W tym cukry: 0,6g. Białko: 11,0g. Sól: 1,5g.
- Subun
- Wędliny
- Kiełbasy Grube
- Mortadela